Tri vrstvy divokej višne

by 22.9.15 6 komentárov

V jednu peknú sobotu sme sa vybrali do Banskej Štiavnice, kde mali super obchodík s celou stenou rôznych voňavých olejov. Viem že nie všetky vonné oleje sú vhodné do mydiel, ale ako to zistíte ak nie testom ? Dobre môžte si prečítať fórum a dozvedieť sa ktoré sú super. Zlákaná štedrou ponukou som si vybrala 3 esenciálne oleje, ktoré boli označené ako prírodné značky Slovnatur. Divoká višňa, čokoláda a čaro vianoc. Presne po takejto exotike som túžila. Na ďalší voľný večer som sa pustila do výroby mydla a vo fáze stopy som pridala asi 3 ml EO divoká višňa. A mydlová hmota v momente stuhla. Fáza stopy sa urýchlila a EO mi spôsobil zrazenie. Uplné nepekné to bolo. Hneď som mohla pochovať moje predstavy o urobené pekného swirlu.
Škoda že v takýchto prípadoch nemám po ruke foťák. Radšej rýchlo zachraňujem mydlo ako fotím.
Časť mydla som nezafarbila do jednej tretiny som dala žltú micu a do jednej tretiny som dala kvapku červenej farby do mydla.




















Recept:
Oleje 451g:
  • 211 g olivový olej
  • 94 g kokosový olej
  • 94 g palmový olej
  • 47 g kakaové maslo
  • 35 g olej z grepových semienok
Roztok:
  • 182 g Vody
  • 70 g NaOH
Doplnené o:
  • EO divoká višňa
  • žltá mica
  • červená farba do mydla 



6 komentárov :

  1. Odpovede
    1. Perfektné sú silice značky Hanus a potom mám dobrú skúsenosť ešte s EO od značky Manufaktura

      Odstrániť
    2. A co hovoris na tieto? http://www.bionatural.sk/aromaterapia-100-esencialne-oleje-c-108_109.html

      Este som s esencialnymi olejmi nepracovala, takze neviem, podla coho mam vone vyberat.

      Odstrániť
  2. Je dobre keď neobsahuje alkohol, lebo ten sa do mydla a veľmi ani do ostatnej kozmetiky nehodí. Ale zvačša sa to nedá dočítať na obale EO. S týmito konkrétnymi, čo si poslala nemám skúsenosť. Ale vyskúšaj, vyzerajú dosť prírodno(alebo ako to napísať :D). Od tohto pokusu testujem na malom množstve mydla reakciu nových EO ak je Ok= neurýchluje stopu, tak vlejem do celého. Ak sa ti však aj urýchly fáza stopy, nie je to katastrofický scenár a mydlo sa potom dá používať. Teším sa,keď dáš svoje mydlovanie na blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dakujem. Este sa chcem spytat, ci je nejaky vzorec na vypocet mnozstva esencialneho oleja do urciteho mnozstva mydla.
    Zatial som robila iba dve varky. Sice funguju a mydlia, ale este nie su fotogenicke, aby mohli ist na blog. Budem sa vsak snazit, aby tretia davka vyzerala dostatocne esteticky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kludne mi napíš aj mail :) Soap calc vypočítava aj odporúčané množstvo vône, je to probližne v strede tej vygenerovanej stránky. Mne sa to však zdá veľa a hlavne sa mi nechce vážiť pár kvapiek, tak dávam cca 5ml na pol kila olejov, čo je podla všetkých výpočtov veľmi málo, ale mne to vyhovuje.
      Tu je kalkulačka na výpočet, je to prisposobené ponuke toho obchodu, može však pomocť pre odhad http://www.brambleberry.com/Pages/Fragrance-Calculator.aspx

      Odstrániť