Pena do kúpeľa

by 19.12.15 0 komentárov

 
Recept:
110 g glycerínu
25 g ricínového oleja
4 g esenciálneho oleja čučoriedka
140 g sódy bikaróny
37 g kukuričného škrobu
110 g vinneho kameňa
81 g SLSA -sodium laurit sulfoacate
červené farbivo/ ružový okr

Keď som si v Lush zaobstarala penu do kúpeľa Comforter, bola to láska na prvé okúpanie sa. Ako správnu homemade kozmetiko-maniačku mi napadlo, že sa to isto iste dá vyrobiť doma. Jasné dá. Lenže čo všetko to obnáša ? Už v starších príspevkoch som sa sťažovala na ťažké až nemožné zaobstaranie SLSA, teda peniacej zložky. Tej najdôležitejšej v tomto prípade. Najskôr som ju objednávala z Austrálie po 25g, teraz ju však naskladnila aj ekokoza. Možno ju mala aj dlhšie, ale ekokoza má stránku aj ekokoza. cz aj ekokoza.sk (lebo však ľudia zo SR majú zväčša problém s češtnou... takže logika) a na slovenskej stránke sa SLSA dodnes nenachádza, kdežto na českej je k nákupu. Problém SLSA sa teda vyriešil. Ďalším bojom bolo obstaranie si čistého vinného kameňa. Ten by nám mal zabezpečiť stabilitu bubliniek a ich zväčšovanie. Prebytkom vinného kameňa trpia vinári, ktorý ho s radosťou vyhadzujú ako vedlajší a nepotrebný produkt. Objavila som, že sa pre deti vyrába plastelína z vinného kameňa. Túto plastelínu môže dieťa zjesť bez ujmy na zdraví. Propagátorkou  domácej plastelíny tu na SR je zhodou všetkých okolností a hviezd bývalá spolužiačka môjho drahého. Ich rodina má vinárstvo a ona pre mamičky chtivé po plastelíne melie vinný kameň. A moj tvrdo chcený vinný kameň ku mne dorazil až dnes, 5 dní pred Vianocami.  Celý príbeh. Koniec

Postup výroby:
Jednoducho si dáte na ruky rukavice, na tvár masku. Maska sa používa z dôvodu SLSA, je to veeeľmi jemný prášok, ktorý dráždi dýchacie cesty. Niektorým ľuďom nespôsobuje kašel, ale myslím si, že sa im tiež dostáva do dýchacích ciest, čo nie je veľmi prospešné. Preosejete si jemným sýtkom všetky suché suroviny. Veľmi jemne aby sa čo najmenej práčilo. Pridáte glycerín, ričínový olej a esenciálny olej. Rukou spracujete na niečo, čo drží pokope. Urobíte v dlanami malú gulu a keď sa nerozpadá, tak je hmota v poriadku. Dolaďujete pridávaním glycerínu ak je to veľmi suché. Hmotu si môžme rozdeliť na 2 časti. Jednu časť zafarbíme na červeno, druhú necháme tak. Nachystáme si papier na pečenie trochu ho poprášime SLSA a červenu hmotu na neho roztlačíme. Malo by to vyzerať tak ako keď robíme roládu, alebo sushi (čo som nikdy nerobila) Na červenu vrstvu roztlačíme bielu hmotu. Pomocou papiera zrolujeme. Snažíme sa čo najviac pritláčať, aby sa to neskôr nerozpadlo. Nakrájame, tak ako je vidieť v úvodnom obrázku.
Buchtičky by sa mali sušiť nejaké 3 dni. Mojim to však trvalo dooosť dlhšie asi aj týždeň, kým boli dosť tvrdé.

Výsledné zhodnotenie:
Pena sa používa tak, že sa nadrobí do kúpela pod tečúcou vodou. S penivosťou som maximálne spokojná. Pena je hustá a vydrží dlhooo dlhooo. S čím však nie som spokojná, že na spodu vani pri kúpeli cítiť akoby jemný prášok, nič príjemné, keď chcete čo najviac relaxovať. Prášok je asi vinný kameň ktorý možno nebol pomletý úplne na jemno.

0 komentárov :

Zverejnenie komentára