Mydlo z modrého lesa, mydlujem v lete

by 13.8.15 0 komentárov

Na slovenských blogoch o mydlách sa píše, o tom, ako by sa mydlo nemalo robiť v lete. Je teplo, oleje nechladnú, roztok nechladne, mydlo sa po naliatí do formy prehreje. Ale stále mi to nejako vŕtalo v hlave. Ako je teda možné, že niekde napr. v Arizone fungujú mydlárky a mydlujú, pri takých vysokých teplotách. Jednoducho, pretože sa dá vyrábať aj mydlo pri vysokých teplotách. Len treba upraviť niektoré návyky, ktoré sú dodržiavané pri výrobe mydla v miernom Slovenskom pásme.

Ako prvé si môžme všimnúť to, že v lete sa niektoré tuhé oleje topie, ako je  kokosový olej. Oleje ktoré sa roztopili môžme používať normálne ďalej, neuberá to na ich kvalite. Pri výrobe mydla potrebujeme vždy roztopiť oleje a maslá do tekutého stavu, a takto to v lete príroda urobila za nás :)

Teploty pri ktorých sa bežne topia oleje a maslá:
  • kokosový olej: 24°C
  • palmový olej: 39°C
  • včelí vosk : 62-64°C
  • avokádové maslo: 32°C
  • kakoavé maslo: 38°C
  • kávové maslo: 40°C
  • mangové maslo : 30°C
  • bambucké maslo : 32°C
Niektoré maslá ako bambucké maslo, mangové alebo kakaové sa pôsobením kolísania teplôt, stávajú hrudkovytými. Vytvorené hrudky neznamenajú teda to, že sa maslo pokazilo (zväčša). Maslá obsahujú rôzne mastné kyseliny a každá táto mastná kyselina má inú teplotu topenia a tuhnutia. Tieto hrudky môžme cítiť aj na koži, ak sa natrieme čistým prírodným maslom. Ak máme maslo doma v kvapalnom stave, prípadne poloroztopenom je potrebné ho premiešať, aby sa mastné kyseliny rozvrstlili rovnomerne a potom už môžme maslo normálne použiť na mydlo, alebo krémik. Prípadne ho jemne zahrejeme a takto premiešame. Ak sa nám nepáči, že kokosové maslo je v lete tekutina,  môžme ho skladovať v chladničke.

V lete je jednoduchšie dosiahnuť pri výrobe mydla fázu gélu. Niektoré mydlárky tento jav považujú za želaný, iné sa mu vyhýbajú. O čo však ide?  Gélová fáza pri výrobe mydla studeným procesom je to, keď sa mydlová hmota po vyliatí do formy zahreje svojou exotermickou reakciou do vysokých teplôt, ktoré môžu vystúpiť až na 80°C. Gélová fáza prináša niekoľko výhod napríklad to, že mydlo bude vyzerať viac lesklo a farby môžu byť jasnejšie. Treba myslieť aj na nevýhodu toho, že mydlo dosahuje tak vysoké teploty. Môže vykypieť z formy, čo je veľmi neželaný a nebezpečný jav. Našťastie som to nezažila, ale dosť sa toho obávam. Keď sa pracuje s mydlom, ktoré má vysokú teplotu v akejkoľvek fáze, môže dojsť k tomu, že akoby vybuchne, vykypý, proste urobí zo seba sopku. A to predsa nechceme. Každopádne v lete sa treba vyhýbať akémukoľvek prehriatiu mydla.


Po vyliatí mydla do formy sa zväčša odporúča mydlo prikryť, alebo mu zabalením do deky zabezpečiť, to aby chladlo čo najpomalšie. V lete sa však tento krok odporúča preskočiť. Prípadne dáme mydlo do chladničky. Ja som zatiaľ skúšala dať mydlo do chladničky najviac na 20 min.
Ako teda dopadlo moje mydlo vyrobené pri teplote okolo 30°C v kuchyni ? Perfektne.




Recept
Oleje (478g) :
  • 141 g olivový olej
  • 145g palmový  olej
  • 145g kokosový olej
  • 47g olej z vlašských orechov
Roztok:
  • 181 g voda z toho 33 g zmrazená kyslá smotana
  • 75 g NaOH
Doplnené o:
  • esenciálny olej Frosted Tree
  • čierne uhlie
  • modré farbivo

0 komentárov :

Zverejnenie komentára