Na slovenských blogoch o mydlách sa píše, o tom, ako by sa mydlo nemalo robiť v lete. Je teplo, oleje nechladnú, roztok nechladne, mydlo sa po naliatí do formy prehreje. Ale stále mi to nejako vŕtalo v hlave. Ako je teda možné, že niekde napr. v Arizone fungujú mydlárky a mydlujú, pri takých vysokých teplotách. Jednoducho, pretože sa dá vyrábať aj mydlo pri vysokých teplotách. Len treba upraviť niektoré návyky, ktoré sú dodržiavané pri výrobe mydla v miernom Slovenskom pásme.
Ako prvé si môžme všimnúť to, že v lete sa niektoré tuhé oleje topie, ako je kokosový olej. Oleje ktoré sa roztopili môžme používať normálne ďalej, neuberá to na ich kvalite. Pri výrobe mydla potrebujeme vždy roztopiť oleje a maslá do tekutého stavu, a takto to v lete príroda urobila za nás :)
Teploty pri ktorých sa bežne topia oleje a maslá:
- kokosový olej: 24°C
- palmový olej: 39°C
- včelí vosk : 62-64°C
- avokádové maslo: 32°C
- kakoavé maslo: 38°C
- kávové maslo: 40°C
- mangové maslo : 30°C
- bambucké maslo : 32°C
V lete je jednoduchšie dosiahnuť pri výrobe mydla fázu gélu. Niektoré mydlárky tento jav považujú za želaný, iné sa mu vyhýbajú. O čo však ide? Gélová fáza pri výrobe mydla studeným procesom je to, keď sa mydlová hmota po vyliatí do formy zahreje svojou exotermickou reakciou do vysokých teplôt, ktoré môžu vystúpiť až na 80°C. Gélová fáza prináša niekoľko výhod napríklad to, že mydlo bude vyzerať viac lesklo a farby môžu byť jasnejšie. Treba myslieť aj na nevýhodu toho, že mydlo dosahuje tak vysoké teploty. Môže vykypieť z formy, čo je veľmi neželaný a nebezpečný jav. Našťastie som to nezažila, ale dosť sa toho obávam. Keď sa pracuje s mydlom, ktoré má vysokú teplotu v akejkoľvek fáze, môže dojsť k tomu, že akoby vybuchne, vykypý, proste urobí zo seba sopku. A to predsa nechceme. Každopádne v lete sa treba vyhýbať akémukoľvek prehriatiu mydla.
Po vyliatí mydla do formy sa zväčša odporúča mydlo prikryť, alebo mu zabalením do deky zabezpečiť, to aby chladlo čo najpomalšie. V lete sa však tento krok odporúča preskočiť. Prípadne dáme mydlo do chladničky. Ja som zatiaľ skúšala dať mydlo do chladničky najviac na 20 min.
Ako teda dopadlo moje mydlo vyrobené pri teplote okolo 30°C v kuchyni ? Perfektne.
Recept
Oleje (478g) :
- 181 g voda z toho 33 g zmrazená kyslá smotana
- 75 g NaOH
- esenciálny olej Frosted Tree
- čierne uhlie
- modré farbivo
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára